Відкритий лист до ЛГБТ-організацій Нідерландів та ЄС

6 квітня 2016 року громадяни Нідерландів на консультативному референдумі висловлять свою думку щодо Угоди про асоціацію ЄС з Україною. Угода яка визначає шлях європейського реформування України та спрощує торгівлю і економічні зв’язки України з країнами ЄС.

Наразі складно передбачити як результати референдуму, так і наслідки (якщо більшість громадян Нідерландів проголосує проти). Але однозначно, що в разі переваги противників асоціації, відбудетеся криза у відносинах України з ЄС.

Fulcrum, як одна з національних ЛГБТ-організацій, що піклуєтеся про долю ЛГБТ-спільноти, звертається з проханням до національних ЛГБТ-організацій Нідерландів та ILGA Europe, з проханням агітувати суспільство Нідерландів прийти 6 квітня на референдум і проголосувати за підтримку Угоди про асоціацію ЄС і України.

Для української ЛГБТ-спільноти ця угода є визначальною, адже цілий ряд положень стосується саме ЛГБТ, інша частина, щодо належного впорядкування та забезпечення всеохоплюючих прав і свобод людини, також безпосередньо впливає на життя спільноти.

Останні два роки європейської інтеграції України вже показали значний прогрес нашої держави щодо дотримання прав ЛГБТ. Зокрема, цієї осені була заборонена дискримінація за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності в трудовій сфері, також урядом був прийнятий план дій щодо виконання національної стратегії прав людини, де цілий блок зобов’язань уряду присвячений ЛГБТ-питанням. Уряд запланував розробити законопроект про цивільні партнерства та зобов’язати всіх роботодавців дотримуватися політики рівності на робочому місці.

Безумовно, все це не було б здійснене без Угоди про асоціацію з ЄС. Ще три роки тому ми мали прийнятий в першому читанні законопроект про заборону пропаганди гомосексуалізму, а наш уряд сипав гомофобними заявами.
Звісно, якщо ЄС не зможе закінчити ратифікацію Угоди про асоціацію з Україною, весь прогрес щодо прав ЛГБТ буде під сумнівом і ми навіть можемо повернутись до ситуації, яка була 3 роки назад.

Представляючи інтереси тисяч ЛГБТ, що живуть в України, ми просимо ЛГБТ Нідерландів солідаризуватись з нами, та залучитись до агітації в підтримку Угоди про  асоціацію з ЄС. Ми не бачимо жодної причини боятись, що ця угода може нашкодити громадянам Нідерландів або інших країн ЄС. Зрештою, Європейський союз створювався на принципах взаємної підтримки, солідарності та поваги. І саме цієї підтримки зараз бракує Україні.

Богдан Глоба,

Виконавчий директор ВБО "ТОЧКА ОПОРИ"